WILL SMITH KOOPT ZO JE IDEE (ALS JE EEN FEESTJE GEEFT)


Dit schreef Spielberg eigenhandig op een affiche van ET: "Fly us away with your dreams". Ik moest er aan denken, tijdens een preview, nu drie jaar geleden:

Kan iedereen een Will Smith-film bedenken?

Ja. 

Echt waar? Will Smith, de enige bankable filmster van de wereld?

Ja. Dat is geen droom. Je hoeft er alleen maar voor naar een feestje te gaan.

Dat vertelde de schrijver van die Will Smith-film SEVEN POUNDS na die preview. 




Hij kwam op een feestje een man tegen. Ze praatten 20 minuten. En daarna dacht de schrijver: Dit is de meest trieste man, die ik ooit ben tegengekomen.

En toen dacht hij: Wacht even: Die man raakt me zo, misschien is dit mijn grote kans om er een scenario over te schrijven, dat mijn doorbraak wordt. 

Want tot dan toe had deze schrijver alleen klotebaantjes gehad. Hij was begonnen bij de tv-serie HOME IMPROVEMENT, waar acteur Tim Allen een klunzende tv-klusser speelt.

Daar mocht hij geen scripts schrijven, maar alleen verzinnen met wat voor vreemd apparaat Tim Allen deze aflevering weer iets klunzigs komisch zou gaan doen.

En zo kwakkelde zijn 'schrijf-carriere' door. Tot dat feestje...

Hij ging terug naar die vreemdeling. En hij vroeg waarom die man zo in-triest was. De man vertelde toen dat hij verantwoordelijk was voor een space shuttle, die ontploft was en daarom aan zeven mensen het leven had gekost. 

Toen begon de schrijver te denken: Stel, je hebt een hoofdpersoon, die verantwoordelijk is voor de dood van zeven mensen. Hoever zou die hoofdpersoon gaan om het goed proberen te maken? 

Die gedachte voerde de schrijver tot het extreme door: Hoever ga je, als je schuldig bent aan de dood van 7 mensen, om het proberen goed te maken?

En toen had hij een super script idee. Wat vervolgens gekocht werd door de grote Will Smith. 

Althans: De schrijver werd ineens gebeld: Je moet over twee uur bij Will zijn. 

Wie?

Will Smith. Die wil je script kopen. Maar hij wil je eerst zien. 

Bloednerveus reed de schrijver naar Will Smith. Die woont in een sjieke ommuurde "community" in Calabases.

Dat is een luxe slaapstadje tegen Los Angeles aan, waar ook Jessica Simpson woont, en wat het enige stadje in Amerika is, waar je nergens mag roken. Ook niet in je eigen tuin.

Will Smith heeft daar zijn eigen straat: De vier huizen zijn van hem. Gekocht met zijn mega-salaris van de dure filmflop WILD WILD WEST.

Gelukkig kon de schrijver het goed met Will vinden. En Will deelde het idee van de schrijver, dat het verhaal een puzzel was en dat het publiek moest raden waar het over ging. Geen duidelijke aanwijzingen vanaf het begin, maar af en toe "een broodkruimeltje". 

Het publiek tijdens de preview vond de film behoorlijk verwarrend, juist omdat er zo weinig broodkruimeltjes waren gestrooid, en er achteraf veel bluf bleek. 

Je kunt het al aan de trailer zien: Niemand kan je precies vertellen waar het over gaat... 

De schrijver weerde zich kranig tegen alle kritische vragen na afloop. En gelijk had hij: Want hij had toch maar even de nieuwe film van onze grootste filmster Will Smith geschreven...

En dat allemaal dankzij een gesprek op een feestje. En dat kan iedereen overkomen...