BIJGELOVIGE OSCAR WINNARES




Dit was de eerste draaidag van MAFRIKA. Lekker weer, alles liep geweldig, beter kon het niet. Het enige was dat we honger hadden. Want deze apen hadden ons eten gestolen.



Daarna moest de film-karavaan 500 kilometer naar het oosten, om de mooiste plek van Zuid Afrika te filmen. We wisten dat we niet de eerste waren, die hier filmden. Want we vonden overal plakkertjes op de grond: Daar hadden eerder camera's gestaan. We vonden zelfs plakkertjes van de film ZOOP IN AFRIKA. 

En toen, op de belangrijkste dag, sloeg het noodlot toe. 



In de twee maanden voorbereidingstijd hadden we geen wolkje gezien, en nu was uitgerekend hier, waar we heel ver wilden kijken, deze ellendige grijze deken. 

En het was ook nog eens "de ene kant" van een lokatie, want "de andere kant" was ergens heel anders. Dat betekende dat we op die andere kant van de lokatie ook dit slechte weer moesten hebben, anders zou het niet aan elkaar te monteren zijn, omdat iemand met slecht weer dan praatte tegen iemand met zonnig weer.

Wat doe je dan? 
We hadden een enorm strak schema. Morgen moest de karavaan weer door. Dat zou betekenen dat we hier nooit meer zouden terugkomen.  En dat zou betekenen dat we dit niet zouden filmen. 

Dus toch maar filmen. Iedereen in de crew en cast wordt dan een beetje onzeker en opstandig: "Dit wordt toch niet gebruikt, omdat het niet aan elkaar te monteren is". 



Je kunt het zien aan het gezicht van actrice Terry Pheto. Het kan ook zijn dat ze niet begrijpt hoe ik uitleg wat ze met de emmer moet doen. 

Terry speelde eerder de vrouwelijke hoofdrol in het Oscar winnende TSOTSI. Ze is een beroemdheid in Zuid Afrika, en speelde in een aantal grote internationale films. 

Toch leeft ze niet als een ster. Ze woont gewoon in de zwarte wijk Soweto, waar vele miljoenen wonen in vaak slechte omstandigheden, en haar salaris is vergeleken met dat van onze acteurs bijzonder laag. Het geld dat je betaalt in Nederland voor 1 draaidag met Karin Bloemen, daar speelt Terry 14 dagen voor.

Ze vertelde dat ze erg bijgelovig is. Ze zag wel eens een geest op haar dak. Dan ging ze niet eerder naar binnen, tot er een witchdoctor kwam, die die geest op haar dak volledig uitgedreven had. 

Gelukkig zag ze geen geesten tijdens de opnames. En gelukkig kwam het in de montage toch nog goed met het weer. Het bleek zelfs een verrijking doordat het niet matchende weer iets mystieks gaf. 

En met de emmer en Terry kwam het ook goed...