MAAK EEN HIT SERIE UIT AFVAL



 David Mamet is misschien wel de beste scenarioschrijver van de laatste dertig jaar. Hij heeft vele toneelstukken, films en tv-series geschreven of herschreven. Van HANNIBAL tot RONIN tot THE UNTOUCHABLES tot WAG THE DOG tot ABOUT LAST NIGHT. 

De man op de foto is niet David Mamet. 

De man op de foto is zijn creatieve baas. Zijn naam is Shawn Ryan. 

Hij vertelde dat hij jarenlang probeerde door te breken in tv-serie-land. Hij schreef zich een ongeluk, maar nergens kwam hij binnen.

Toen hij het wilde opgeven, had hij ineens geluk. Hij kon invallen bij een wat belegen politie-serie. Daar moest hij onder andere zorgen dat de voorgestelde verhalen binnen de fatsoensnormen bleven.  

Shawn wilde meer natuurlijk. Toen kreeg hij de opdracht om een voorstel voor een familie-comedy te schrijven. 

Dat is mijn doorbraak, dacht Shawn.  Hij verzon een hele leuke familie-comedie. Maar toen hij die terug las, was ie ineens niet meer leuk.

Okee, een volgende opzet voor de familie-comedy. 

Weer niet leuk. 

Alles wat hij verzon was gewoon niet leuk.

Hij werd wanhopig, want hij was al betaald, en de deadline naderde. 

Toen dacht hij: Wat wil ik zelf zien? Wat zou ik nu op de tv willen zien?

En toen herinnerde hij zich de belegen politie-serie. Wat vond hij daar het leukst? Alle scenes, die hij er uit had moeten halen, omdat ze veel te ver gingen.  Omdat ze echt te erg waren. 

Hij verzamelde al die afgekeurde scenes...

En dat werd de controversieele politie-serie THE SHIELD. Thema: "The benefit of the bad side of the cops". Dus over slechte kanten van cops, die toch ook weer goed zijn.

Op het laatste moment schreef hij er nog snel een extra karakter bij: Dat werd de beroemde hoofdrol van detective Mackey, die de serie een geweldig smoel gaf.

Ik zelf vind het een van de beste series ooit. Vele malen beter dan waar Shawn Ryan nu de baas is van David Mamet: THE UNIT. Gecreeerd door Mamet, groot gemaakt door Shawn. 

Die is nu waar hij altijd wilde zijn. Dankzij zijn uit wanhoop geboren hit-serie-idee, wat bestond uit de afval van een belegen politie-serie...