DE MACHTIGSTE VROUW VAN HOLLYWOOD


1 meter 55 is ze. De machtigste vrouw in Hollywood. Want alles wat Nancy Meyers maakt, levert heel veel geld op.


Ga maar na: Ze schreef, regisseerde en produceerde bijvoorbeeld: WHAT WOMEN WANT (met Mel Gibson en Helen Hunt), SOMETHING'S GOTTA GIVE (met Jack Nicholson en Diane Keaton) en THE HOLIDAY (met Kate Winslet en  Cameron Diaz).

Ze begon ooit met het schrijven van de film PRIVATE BENJAMIN, dat een ster van Goldie Hawn maakte, en toen het enorme bedrag van 187 miljoen dollar aan de kassa opleverde. De film draaide in Amerika overal de nu ongelooflijke tijd van ruim 6 maanden in de bioscoop...

Ik in Nederland zag die film toen als een 'luchtig comedietje'. Maar Nancy Meyers vertelde dat de belangrijke mannen van Hollywood de film weigerden te maken, omdat het over een vrouw ging, die weigerde de conventionele regels te volgen. Dat zag je toen nergens.

De film werd een succes dankzij de vrouwen, die Goldie een held en een voorbeeld vonden.  En toen er ook drie Oscar-nominaties kwamen, wisten de Hollywood-mannen zich niets meer te herinneren van hun tegenstand en omarmden Nancy Meyers. Nu mocht ze doen wat ze wilde... Wat wilde ze maken?

Haar probleem is dat ze het nooit van te voren weet. Ze gaat maar zitten en begint maar wat te schrijven. 

Geen flauw idee...

Maar: Ze weet dat er altijd iets gebeurt...

THE HOLIDAY ontstond bijvoorbeeld doordat ze een huis in Frankrijk huurde. Ze dacht dat ze een koopje had: Het was bijna gratis! Maar ze had de kleine lettertjes niet gelezen, en het bleek dat ze getekend had voor huizenruil... En ineens had ze een film voor Cameron Diaz en Kate Winslet.

En SOMETHING'S GOTTA GIVE ontstond doordat ze ineens in de menopauze zat. En daardoor had ze ineens een film voor Jack Nicholson: die valt eerst op de dochter en daarna op de moeder, die vanwege de menopauze denkt dat ze nooit meer iets met iemand zal kunnen krijgen.

En zo werkt ze altijd. Ze kan niet van te voren denken, wat ze gaat schrijven. Ze voelt zich verwant met schrijfster Joan Didion, die zei: "Ik weet niet wat ik denk, totdat ik schrijf."

Het maakt de Hollywood-bazen niet uit,  zolang haar "smart sophisticated romantic comedies" maar geld opleveren. Goedkoop zijn ze niet overigens, wat vreemd mag lijken, omdat ze zich voornamelijk binnenskamers afspelen: Elke draaidag kost 300.000 dollar.

Toen we haar zagen was ze bezig met een nieuwe film, met Meryl Streep, Alec Baldwin en Steve Martin. Nee, ze wil nog niet zeggen waar hij over gaat, want er kan nog van alles gebeuren... Inmiddels weten we dat IT’S COMPLICATED ook een wereldwijd succes is geworden.