BATMAN SCHRIJVEN IS ALS NEUKEN MET...



Is BATMAN schrijven leuk?

Ja en nee, vertelde deze Dan Waters. Hij schreef BATMAN RETURNS, dat in Amerika meer dan 150 miljoen dollar aan de kassa opbracht. 

Het is ja leuk, omdat het zijn grootste droom was. Toen hij eraan begon, dacht hij dat het 'beter dan sex' was.

Maar... in Amerika zijn minstens 50 miljoen mensen, die zichzelf Batman-kenner vinden. Zij weten het allemaal beter; een beetje zoals in Nederland iedereen het beter weet dan de trainer van het nationale voetbalelftal. 

En als je ook maar iets fout doet, 'wensen ze massaal dat je kanker krijgt'. En nog veel ergere dingen.

Dus hij moest supervoorzichtig zijn met elk woord, wat hij schreef.  

Batman schrijven bleek dus niet 'beter dan sex', vertelde hij: 'Batman schrijven is als neuken met 50 condooms om'.

Een zelfde soort ervaring had scenarioschrijver William Goldman (MISERY, BUTCH CASSIDY, MARATHON MAN, THE PRINCESS BRIDE plus 20 andere speelfilms). 

Hij kreeg ooit de opdracht om een scenario te schrijven van het toen nog ongepubliceerde boek ALL THE PRESIDENT'S MEN, over de val van President Nixon door de Watergate-affaire. 

Een enorme eer!

Maar ook een enorme last. Want alle feiten moesten kloppen. Want anders zouden "all the president's men" de filmstudio voor vele miljoenen kunnen aanklagen. 

Probleem was: Niemand kende alle feiten nog echt. En de schrijver van het boek moest de identiteit van 'Deep Throat', de mysterieuze grote tipgever geheim houden.

Dus Goldman schreef steeds iets, en vloog dan steeds naar de schrijver om hem het te laten lezen. En dan vroeg hij: Klopt dit, in de zin dat de filmstudio niet aangeklaagd kan worden?

De schrijver zei dan of 'ja' of 'herschrijf het nog maar eens'.

Uiteindelijk kwam het goed. En Goldman's script won een Oscar. 

Maar zo leuk als het voor de buitenwacht leek, was het schrijven dus niet...