PITCHEN MET DE PITCH-KEIZER VAN HOLLYWOOD (1)Dit is de absolute pitch-keizer van Hollywood.  

Deze Robert Kosberg kan jouw idee van 1 of meerdere regels met 1 telefoontje verkopen aan iedereen in Hollywood: Van Spielberg tot Ben Stiller, van Tom Cruise tot Will Smith. 

Als Kosberg belt, neemt zelfs de grootste ster onmiddellijk op, zelfs als ie dadelijk de Oscar in ontvangst moet gaan nemen. En dan vragen ze gretig: "Hey, Bob, wat heb je voor me?"

Het bijzondere aan hem is dat hij een van de weinige mensen is, die voor iedereen bereikbaar is. Dus voor jou, maar ook voor je moeder of je oma. Je hebt verder niets nodig: Geen advocaten, managers, agenten, contacten, en je kan het gewoon vanaf je luie stoel in je huiskamer doen. 

Als je maar een goed idee hebt. 

 

Dit schreef hij voor mij zo'n 7 jaar geleden, toen ik hem voor het eerst ontmoette: "To Paul. Bring me all your good ideas. Bob K." Want dat is natuurlijk het geheim: 

Uit welke elementen bestaat zo'n echt goed idee (dat al snel een miljoen dollar waard is). Daarover gaat ons boek RIJK DOOR 1 ZIN, zie ook het uittreksel hier rechts naast >>>>

Deze uiterst entertainende man zou ik te kort doen als ik er maar 1 blog over schrijf, dus de komende tijd zal ik steeds iets meer over hem vertellen. En over hoe hij vindt dat je het moet doen.

En dat is als je het eenmaal doorhebt eigenlijk heel eenvoudig. 

Hij vertelde dat hij ooit begonnen is als manusje van alles in Hollywood. Hij nam alles aan, wat hij maar aankon nemen: Van chauffeur voor een public relations firma tot een assistent van een assistent van een assistent van een top-agent. 

Hij was zelfs script-reader van de Italiaanse regisseuse Lina Wertmuller, de eerste vrouwelijke regisseur, die ooit een Oscar nominatie won (voor SWEPT AWAY, dat door Madonna en Guy Ritchie ge-remake-t werd tot een gigantische flop).

Kosberg kwam door al die baantjes tot een belangrijke ontdekking: 


Hollywood is helemaal niet zo gigantisch als je denkt. 

Hollywood is een heel klein dorpje. 

En dat dorpje zit vol 'nee-zeggers', want er zijn slechts weinig mensen, die 'ja' tegen een film kunnen zeggen. 

Als je die kent, en als je die kunt benaderen, dan ben je al verder dan 99.999999% van iedereen, die met zijn idee of script Hollywood bestookt en bij de 'nee-zeggers' terecht komt. 

En Kosberg kent die 'ja'-zeggers direct. En zij willen hem kennen, want hij is de man, die elk moment een goed film-idee kan binnenkrijgen. Van jouw oma bijvoorbeeld.

Kosberg en Hollywood weten namelijk 1 ding heel zeker: De vernieuwende, frisse, geweldige ideeen komen niet van de Hollywood-studio's zelf.  Nee, die ideeen komen van buiten Hollywood. 

Hollywood betaalt daar heel goed geld voor. En Hollywood weet vervolgens met al zijn data, ervaring en kennis wel hoe ze zo'n idee het allerbeste kunnen ontwikkelen voor de 600 miljoen mensen, die gemiddeld een Hollywood-film zien. 


Kosberg werd heel toevallig "pitcher". Hij stond een boek af te rekenen in een boekhandel in Hollywood. De cassiere was ene Karen Hopkins. Toevallig begon ze over een ideetje, waar ze aan bezig was. 

Dit klinkt misschien wel heel erg toevallig. Maar in Hollywood is dat niet zo. Als je hier op straat ergens hard op zegt: "Goh, ik zoek een scenario", dan komen er echt mensen naar je toe met scenario's. 

Een voorbeeld van laatst: Ik moest in de bank wachten. Ik dacht: Laat ik het hier eens testen. Ik zei vrij luid dat ik een scenario zocht. En er kwamen drie mensen op me af. Maar ook de mevrouw van de bank: Zij gaf me het visitekaartje van haar man, die scenarioschrijver was.

Terug naar Kosberg in de boekenzaak. Cassiere Karen Hopkins vertelde haar ideetje:

"Een man gaat voor het eerst in 15 jaar huwelijk vreemd. Dat blijkt per ongeluk op videotape gezet. Het is een comedy, waar de actie draait om hoe deze man die videotape terug moet zien te krijgen of anders zal zijn leven kapot gaan".  

Met niets meer dan dat idee ging Kosberg naar een Hollywood Studio.... en verkocht het. 

Karen kreeg een smak geld, Kosberg een percentage. Karen was nog niet zover dat ze zelf het scenario kon schrijven, maar dat heeft ze later ingehaald, want ze schreef vele grote films zoals STEPMOM met Julia Roberts en Susan Sarandon en BECAUSE I SAID SO met Diane Keaton.

Vanaf dat moment dacht Kosberg: Hee, hoe zit dit precies? 

Onlangs zagen we hem weer. Toen was hij net bij Ben Stiller binnengelopen. Toen hij een kwartier later weer naar buiten liep, had hij in drie regels een film-idee aan Ben verkocht, wat nu de nieuwe film van Ben Stiller en Tom Cruise, voor een mega-bedrag...

Het wordt geschreven door deze man:


Simon Kinberg: Ik schreef al eerder over hem: Hij schreef eerder SHERLOCK HOLMES, X-MEN en MR & MRS SMITH samen met nog een stel Hollywood mega budget films (plus 10 andere, waar hij niet op de credits staat). 

Binnenkort veel meer over (de geheimen van) deze pitch-keizer van Hollywood, die voor iedereen toegankelijk is.