EEN WERELD-IDEE, VERKOCHT DOOR DE TELEFOONDit zijn allemaal mensen, die hopen dat ze over 10 seconde multi-miljonair zijn.

Je ziet ze hun film-idee pitchen aan grote productie-companies, die films maakten als BATMAN, MY BIG FAT GREEK WEDDING, PULP FICTION, OCEAN'S ELEVEN, BABEL, CRASH, CHARLIE AND THE CHOCOLATE FACTORY en NO COUNTRY FOR OLD MEN. 

Daar hebben ze eerst on line voor moeten loten. 

De gelukkige winnaars hebben toen 25 dollar betaald. Daarvoor krijgen ze slechts 5 minuten pitch-tijd. Dat is inclusief 1 uur zenuwachtig wachten in het lokaal ernaast tot ze opgeroepen worden. En het is ook inclusief het rennen naar het tafeltje van de production-company, waar ze mogen pitchen.

Kan dat, ineens multi-miljonair worden, met 1 film-ideetje?

Ja, als je idee maar geweldig is.

En dan maakt het niet uit, of je zenuwachtig bent. In Hollywood zeggen ze: 'Het maakt niet uit of je van de zenuwen over Spielberg's buro kotst: Als het idee goed is, koopt ie het.'

Ik hoorde laatst dat Spielberg zelfs een idee door de telefoon kocht. 

Ook slechts 1 zinnetje. Ik leg eerst even de kontekst uit:

Drie van Amerika's all time classic films zijn: GONE WITH THE WIND, CASABLANCA en THE WIZARD OF OZ.  

De gemiddelde Amerikaan heeft deze films (gemaakt rond 1940) meerdere keren gezien. Mensen kennen hele stukken uit hun hoofd, en citeren er nog dagelijks uit.

Dolgraag willen filmers deze films re-maken, omdat zoveel Amerikanen er geinteresseerd in zijn. Maar dat doet men toch maar niet, want deze films zijn 'heilig'.

Goed, dat is kontekst nummer 1. Nu kontekst nummer 2: Een "romantische komedie"-film (zeg maar de gemiddelde Hugh Grant-film) wordt vaak kort omschreven als: 1 Boy gets girl. 2. Boy loses girl. En aan het eind van de film: 3. Boy gets girl. 

Genoeg kontekst:  Dan nu de pitch,  zoals die gepitcht werd aan Spielberg door de telefoon:

"Wat is de overeenkomst tussen CASABLANCA, GONE WITH THE WIND en THE WIZARD OF OZ?

Antwoord: Bill en Suzanne.

Dat waren twee figuranten. Ze ontmoeten elkaar op de filmset van CASABLANCA en werden verliefd. Op de set van GONE WITH THE WIND ging het uit. En op de set van THE WIZARD OF ZO kwam het weer goed." 

Verkocht, zei Spielberg. 

Ik denk altijd onmiddellijk: Hoe kun je dat in Nederland doen?

Twee figuranten... worden verliefd op de set van GOEDE TIJDEN, SLECHTE TIJDEN. Het gaat uit op de set van FLIKKEN MAASTRICHT. En het komt weer goed op de set van LIJN 32...

Dat is niet eens zo slecht. Maar het is toch heel anders...