Wat is de succesvolste Nederlandse genrefilm van laatste 2 jaar?

Kijk, binnenkort komt in Amerika deze film uit op Blu-Ray:


In Thailand heet ie anders:


In Japan ziet ie er zo uit: 


In Engeland ziet ie er zo uit: 



In Frankrijk heet ie gek genoeg Kill DEAD Zombie: 


En dan heb je nog een stel andere versies, zoals de Russische


En het origineel: 


In Amerika schreef The Hollywood News: 


Dat is bijzonder aardig. Zoals steeds wisselen hele goede en hele slechte reviews zich af: Meestal vindt men de film erg geslaagd, of echt helemaal niets. Bijzonder blijft het dat een Nederlandse film zich vertaalt naar zoveel landen.  Dat ligt natuurlijk aan het genre: Mensen gaan allereerst een film zien vanwege het genre: Een actie film, een romantische comedy, of zoals deze: Een Zomedy.

Zou je voorzichtig kunnen zeggen dat Zombibi de succesvolste Nederlandse genrefilm van de laatste 2 jaar is? Nou... dat zeggen alleen maar de mensen, die heel trots op de film zijn en nog trotser dat we gedurfd hebben hem te maken (zoals ik). 

Want het was niet makkelijk. Als je iets nieuws met een film probeert, krijg je zelden steun vooraf, en heb je weinig zekerheden en veiligheden, waarop je kunt bouwen. Daar moet je echt goed tegen kunnen, want dat is steeds weer erg zwaar. 

Tegelijk is dat nou juist de grote uitdaging bij film: Niet de bekende paden weer bewandelen, maar steeds op zoek gaan naar iets nieuws, iets ontdekken, de grenzen opzoeken en erover heen gaan: Film maken zou eigenlijk even avontuurlijk moeten zijn voor de makers als voor het publiek. 


KLIK HIER voor de trailer